Området
Papirøen, der ligger i kajområdet ved navn Christiansholm, kan meget muligt blive en af Københavns mest attraktive bydele. Halvøen er placeret mellem Operaen og Inderhavnsbroen, der forbinder bydelen til Nyhavn og dermed også resten af indre by. Papirøen har tidligere været papirlager for det papir, som dagbladene trykte sine aviser på. Deraf navnet “Papirøen”. I perioden 2014-18 havde det gamle papirlager midlertidige lejere som madmarkedet Copenhagen Street Food og Copenhagen Contemporary, som tiltrak masser af lokale og turister til området.
Planen er nu, at NCC skal opføre et helt nyt bykvarter på Papirøen – inklusiv et nyt madmarked. Derudover bliver der også opført et Vandkulturhus, der er tegnet af den verdensberømte, japanske arkitekt Kengo Kuma.
Byggeriet
Papirøen kommer ikke kun til at bestå af en enkelt bygning, men en gruppe af bygninger, som kommer til at huse både ejerlejligheder, almene boliger, et hotel og en markedshal til butikker, cafeer, restauranter og kulturliv. Bygningerne bliver opført i forskellige højder, men med et ensartet arkitektonisk udtryk med skrånende facader. Stort set alle boligerne får vandudsigt. Bygningerne kommer til at omkranse et indre grønt byrum kaldet “Den grønne hal” og langs øens periferi etableres en bred promenade og træbrygge med badezone.
Byggeriet er sat til opstart i 2020 og forventes færdig i 2024. Den endelige plan for fremtiden på Papirøen blev afgjort ved en konkurrence, som blev afholdt i 2015. Vinderforslaget “Københavns Haller” blev fundet i 2016. Det var arkitektvirksomheden COBE, der i samarbejde med virksomhederne Inside Outside, Via Trafik Rådgivning og Transsolar Energitechnik, blev de endelige vindere. De gamle haller skal erstattes af nye og vandet lige ud for skal udnyttes til etablering af havnebad og andre svømmefaciliteter. Der skal også skabes et funktionelt byrum, der åbner op for muligheden for afholdelse af diverse arrangementer. En stor prioritet for har nemlig været at skabe et indbydende og uformelt værested til socialt samvær og kultur for på den måde at kunne bidrage til Københavns mangfoldige kulturliv.